Народните представители приеха на първо четене европейски регламент за взаимното признаване

...
Народните представители приеха на първо четене европейски регламент за взаимното признаване
Коментари Харесай

Първи по рода си регламент ще позволява на ЕС да конфискува незаконно имущество у нас |

Народните представители приеха на първо четене европейски правилник за взаимното признание на актове за обезпечване и конфискация на имущество.  

От 121 дали своят вот " за " бяха 96 депутати, " срещу " - 4, а 21 се въздържаха.

Приетият на първо четене правилник е първият сходен инструмент с директна употреба в региона на взаимното признание на актове по наказателноправни въпроси, който цели да улесни трансграничното възобновяване на активи, както и да форсира и опрости обезпечаването и конфискацията на активи, добити от незаконна активност в Европейския съюз.

Със законопроекта се оферират промени и в Закона за признание, осъществяване и изпращане на решения за конфискация или лишаване и решения за налагане на финансови наказания, които са ориентирани към установяване на националните органи, способени да действат като издаващ, надлежно като изпълняващ орган по смисъла на Регламента във връзка с актовете за конфискация. 

В претекстовете на законопроекта се показва, че обезпечаването и конфискацията са измежду най-ефективните средства за предварителна защита и битка с престъпността, в това число с тероризма. Очаква се регламентът да докара до отнемането на повече активи, генерирани от незаконна активност. 

Според законопроекта КПКОНПИ получава опция да стопанисва обезпеченото имущество и да дава отговор за неговото запазване. 

Законопроектът дефинира окръжните съдилища за народен способен орган, който да признава актовете за застраховане в България, като компетентността на Софийския градски съд се резервира единствено в стеснен брой случаи. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР